1. Formål
Utvalgets formål er å styrke FSis kompetanse om praktiseringen eksportkontrollregimet og foreningens evne til å
formidle informasjon og gi råd til medlemsbedriftene i generelle spørsmål om lover, forskrifter, retningslinjer for eksportkontroll og praktiseringen av disse.
2. Oppgaver
a) Bidra til foreningens arbeid med eksportkontroll ved bl.a. å formidle relevant kunnskap, informasjon og erfaringer til medlemmene.
b) Støtte foreningens administrasjon i arbeidet med å formidle kunnskap og informasjon, herunder bistå FSis administrasjon i planlegging og gjennomføring av tiltak og arrangementer som har til formål å øke medlemsbedriftenes oppmerksomhet på og kompetanse om eksportkontroll.
c) Etter anmodning, støtte FSis administrasjon i dialogen med relevante nasjonale
eksportkontrollmyndigheter som f. eks Utenriksdepartementet, Tollvesenet og PST, samt andre relevante samarbeidspartnere når det gjelder eksportkontroll i praksis (best practice) og regelverksforståelse.
d) Drøfte aktuelle saker som behandles i Association of Aerospace and Defence Industries of Europe (ASD) innenfor fagområdet, og gi råd om eventuelle innspill fra FSi.
e) Vurdere spørsmål og innspill fra FSis medlemsbedrifter, for å kunne tilby bistand i forhold til prinsipielle spørsmål.
f) Ta initiativ overfor administrasjonen og gi anbefalinger om saker/problemstillinger som foreningen etter utvalgets oppfatning bør ta opp med relevante myndigheter.
g) Dele kunnskap, informasjon og erfaring innen eksportkontrollregime hvor målsetningen er å sikre bredest mulig forståelse for og etterlevelse av relevante rammebetingelser.
3. Sammensetning og arbeidsform
- Utvalget er underlagt FSis administrasjon.
- Utvalget er rådgivende og kan ikke opptre på vegne av FSi eller gi uttrykk for FSis syn eller oppfatning uten etter avtale med administrasjonen i hver enkelt sak.
- Utvalget består av inntil seks representanter som er ansatt i en av FSis medlemsbedrifter.
- Utvalget velger selv en leder av utvalget. Utvalgets leder er kontaktpunkt for FSis administrasjon.
- Lederen velges for en periode på ett år. Lederen er ansvarlig for å kalle inn til møter i utvalget og for at det foreligger agenda i forkant av utvalgets møter.
- FSis administrasjon har møterett og inviteres til alle møter i utvalget. Det skal føres referat fra utvalgets møter som distribueres til utvalgets medlemmer og FSis administrasjon.
4. Oppnevning
Utvalget oppnevnes av FSis administrasjon i samråd med utvalgsmedlemmenes arbeidsgivere. Medlemmene oppnevnes for en periode på to år med mulighet til forlengelse. Utvalgets medlemmer kan møte sammen med eller la seg representere av, andre kvalifiserte fagpersoner som er ansatt i egen bedrift når utvalgets agenda tilsier at det er relevant.
Når det av faglige hensyn er ønskelig og nødvendig kan utvalget invitere eksterne eksperter til å gi innspill til utvalgets arbeid. Eksterne eksperter er personer som ikke har andre kommersielle interesser enn de som eventuelt følger av deres leveranser til utvalgets arbeid (f. eks. advokater, konsulenter, forskere etc.) og andre representanter fra offentlige myndigheter, akademia, forskningsinstitusjoner etc. Andre som er ansatt i, eller engasjert av, bedrifter som ikke er medlem i FSi, kan ikke delta i eller bidra til utvalgets arbeid.