FSi har tatt initiativ til å arrangere et introduksjonswebinar til EDF. Vi har lyktes å få sentrale aktører både i EU og norske myndigheter i Brussel og Norge til å bidra til programmet. Representanter fra to av medlemsbedriftene som har lang erfaring med å delta i EU-finansierte programmer har også takket ja til å dele noen av sine erfaringer. Arrangementet har til hensikt å gi deltagerne en grunnleggende forståelse av hva EDF er, sett både fra EU og fra norske myndigheter sin side og å gi en anledning til å stille spørsmål til aktører som sitter sentralt i utformingen av EDF både i Brussel og i Norge.
Stortinget besluttet ved behandlingen av langtidsplanen for Forsvaret at Norge skal delta i Det Europeiske Forsvarsfondet (EDF) fra 2021. Fondet, som har en ramme på 8 milliarder Euro i perioden 2021-2027, skal brukes til å finansiere aktiviteter innenfor forskning og kapabilitetsutvikling på forsvarsområdet. Anskaffelser av materiell forblir et nasjonalt anliggende. To tredjedeler av budsjettet skal disponeres til utviklingsprosjekter og en tredjedel til forskning. Norge vil i perioden 2021 - 2027 bidra med om lag 2 milliarder kroner til EDF.
Utviklingsdelen skal finansiere felleseuropeiske prosjekter som skal bidra til å ta frem forsvarsmateriell og -systemer. Det retter seg mot å videreutvikle og styrke en konkurransedyktig europeisk forsvarsindustri. Forskningsvinduet skal muliggjøre europeisk samarbeid innenfor forsvarsforskning. Både akademia og industri er relevante deltagere i denne delen av programmet. Alle prosjekter som skal finansieres med midler fra fondet må ha deltagere fra minst tre bedrifter/aktører lokalisert i minst tre EØS-stater. Det skal særlig legges til rette for at små og mellomstore bedrifter og virksomheter som er aktive innenfor nye og banebrytende teknologier skal kunne delta i EDF-finansierte aktiviteter.
Norges deltagelse i EDF gjør at norske bedrifter får anledning til å delta i EU- finansierte prosjekter på forsvarsområdet. Ettersom Norge skal bidra med i størrelsesorden 280 millioner kroner årlig representerer EDF et betydelig potensial forutsatt at norsk industri aktivt engasjerer seg for å komme med i programmet. Erfaringer fra andre EU-programmer der Norge har lang erfaring med deltagelse, slik som rammeprogrammene for forskning og romprogrammene, tilsier at det er realistisk at Norge bør kunne oppnå en retur i samme størrelsesorden som vårt bidrag til EDF.
EDF representerer noe helt nytt i den forstand at EU nå for første gang finansierer utvikling av forsvarsteknologi og materiell direkte over EUs budsjett. Det betyr at det etableres et nytt regime som alle bedrifter med ambisjoner om deltagelse EDF-prosjekter må kjenne til og forstå. Mye er fortsatt uavklart ettersom Kommisjonens utkast til arbeidsprogram for EDF og metodikken som skal legges til grunn for å etablere og gjennomføre prosjekter fortsatt er i støpeskjeen, men det forventes at allerede mot slutten av første halvår i år vil de første utlysningene av prosjekter finne sted med søknadsfrist mot slutten av året. Derfor er det ingen tid å miste for bedrifter som ønsker å sette seg inn i hvilke muligheter EDF vil kunne innebære.
Påmleding og program finner du øverst på denne siden.
For mer informasjon om EDF se Regjeringens nettsider