Høring i Stortinget om eksportkontroll

Høring i Utenriks- og forsvarskomiteen 30. september 2024. Foto: www.stortinget.no

Økt eksport av forsvarsmateriell er et viktig bidrag til å styrke forsvarsevnen og nasjonal sikkerhet. Det muliggjør investeringer i kapasitetsøkninger som hever materiellberedskapen og bidrar til forsyningssikkerhet.

Sammen med Norsk Industri/NHO, Kongsberggruppen ASA og NAMMO Raufoss AS, møtte FSI til åpen høring i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité 30. september.

I høringen la FSi bl.a. vekt på at:

"Ved behandlingen av langtidsplanen viste en enstemmig komite til at: «Forsvarsindustrien er en strategisk ressurs for forsvarssektoren. For å sikre nasjonal egenevne, beredskap og støtte til Forsvarets virksomhet er det nødvendig at norsk forsvarsindustri styrkes og at produksjonskapasiteten økes».Den kraftige økningen eksporten av forsvarsmateriell fra Norge i 2023 bidrar i betydelig grad til at industrien nå er i ferd med å gjøre akkurat det.  Selv om langtidsplanen innebærer et kraftig løft for Forsvaret, forblir det det norske hjemmemarkedet alt for lite til å kunne opprettholde en nasjonal forsvarsindustri uten eksport.  Den økte eksporten er derfor et viktig bidrag til å styrke forsvarsevnen og nasjonal sikkerhet, fordi det muliggjør investeringer i kapasitetsøkninger som hever materiellberedskapen og bidrar til forsyningssikkerhet.

Det er derfor viktigere enn noen gang at vi har et velfungerende, forutsigbart og stabilt regime for eksportkontroll. Allierte nasjoner, bl.a. USA, som har valgt norsk forsvarsindustri som leverandør av våpensystemer og materiell som er helt sentrale i noen av deres viktigste militære kapasiteter. De både forventer, og har krav på, at Norge og norsk industri er forutsigbare og pålitelige i dag og om 10, 20 kanskje 30 år fra nå. Det gjelder også industrielle samarbeidspartnere. Derfor må det ikke legges begrensninger på hvor allierte nasjoner kan benytte forsvarsmateriell som anskaffes fra Norge, og praksis når det gjelder retningslinjenes føringer om samarbeids- og utviklingsprosjekter, flernasjonale produkter og delleveranser må videreføres.  Ensidige norske tiltak som skaper tvil om dette vil være svært ødeleggende for muligheten til å videreutvikle og styrke forsvarsindustrien, slik langtidsplanene legger opp til og det vil svekke forsvarsevnen."

Les høringsinnspillet fra FSi, Norsk Industri, Kongsberggruppen og NAMMO her.

Komitéen planlegger å avgi innstilling 5. november 2024

Følg saken (stortinget.no)

Motta siste nytt fra FSI

Motta siste nytt fra FSI

Avmeldingen er mottatt!

Din epost-adresse: